Un avion propriu - rascumparare.ro

Un avion propriu

Cum? Nu ai un avion propriu? Păcat! Atunci ai poate o vilă frumoasă? Ce? Nici vilă? Atunci în mod sigur conduci un autoturism de marcă aleasă. Poftim? Doar o motoretă? O, bietul de tine! Permite-mi să te compătimesc puțin. Curând vei observa însă că nu o iau așa în serios cu compătimirea.

Mai întâi vreau să-ți povestesc despre o femeie tânără și frumoasă, care poseda toate lucrurile pe care tocmai le-am enumerat. În afară însă de un avion privat, o vilă splendidă la Paris și mai multe automobile de lux, mai avea încă multe alte lucruri care erau proprietatea ei. Poseda bijuterii prețioase de o valoare aproape inestimabilă, iar ca animal de casă creștea o panteră neagră îmblânzită, pe care obișnuia să o scoată la plimbare. Însă încă nu ți-am spus numele acestei femei care e demnă de invidiat. Vorbesc despre manechina, odinioară cunoscută în toată lumea, Nina Dyer. Fiică a unui avocat englez, ea a venit la Paris unde a lucrat pentru cele mai de seamă case de modă. La vârsta de 24 de ani s-a căsătorit cu baronul german Thyssen, un mare industriaș. La nuntă, în afară de mai multe cadouri prețioase, acesta i-a mai făcut un dar cu totul aparte, și anume i-a dăruit tinerei sale soții o insulă proprie în Marea Caraibilor. Cu toate acestea însă, căsătoria lor nu a fost de durată. La divorț se zice că a primit ca despăgubire o sumă uriașă. Și a doua ei căsătorie cu prințul Sadruddin Khan, un unchi a lui Aga Khan, nu a făcut-o fericită. S-a ajuns din nou la divorț și ea a primit de la acesta mai multe milioane drept despăgubire. De atunci a trăit într-o nesfârșită bogăție, în vila ei din Garches, o suburbie vestică a Parisului, până când frumoasa manechină de 35 de ani a fost găsită moartă în vila ei. Se sinucisese.

Acum cred că îți dai seama cine merită în realitate compătimirea. Și mai sunt încă mulți bogătași sau unii care vor neapărat să devină bogătași, pe care într-adevăr am putea să îi compătimim. În felul acesta, mulți își pierd banii la jocuri de noroc, săptămână de săptămână, pentru că vor să câștige „lozul cel mare“, care să îi elibereze de griji și să îi facă fericiți. Însă dacă s-ar scrie odată o carte despre viața acestor câștigători „fericiți“, mă tem că nu s-ar putea citi despre prea multă bucurie și fericire. Așa a murit italianul Nicola Saccini într-un spital de boli nervoase din Genua. El și-a însușit un câștig de milioane, care nu mai fusese niciodată câștigat. Din acel moment însă, viața lui a luat o întorsătură nefericită. După câteva luni s-a despărțit de soția lui, și-a cumpărat case și și-a pierdut banii prin speculații. Nu a fost în stare să facă față sumei fabuloase și ispitei ei. Până la urmă, sărac și lipsit, a ajuns la casa de nebuni.

Biblia relatează într-o parabolă despre un om bogat, a cărui țarină rodise mult. El și-a propus să-și construiască grânare mai mari și și-a zis: „Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea și veselește-te!“ Citim mai departe: „Dar Dumnezeu i-a zis: Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ți se va cere înapoi sufletul; și lucrurile pe care le-ai pregătit, ale cui vor fi? Tot așa este și cu cel ce își adună comori pentru el și nu se îmbogățește față de Dumnezeu“ (Luca 12:19-21). Nu devii fericit prin bogății pământești. De asemenea „iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor“ (1. Timotei 6:10). În zilele nostre, oamenii sunt în mod deosebit iubitori de bani (2. Timotei 3:2). Revistele, televizorul și internetul arată aproape numai oameni cu fețe strălucitoare în mijlocul unei lumi mirifice. Noua formulă magică este: bunăstare, bunăstare peste orice! Realitatea însă este cu totul alta. Privește în jur și uită-te la semenii tăi! Observă lăcomia lor de îmbogățire și cum gonesc spre ghișeele loto. Fețele lor arată nefericite. Există o singură cale, ca să devii cu adevărat fericit. Dumnezeu spune în Cuvântul Său: „Ferice de omul care M-ascultă!“ (Proverbe 8:32-36). Pe singurul Lui Fiu, Isus Hristos, El L-a făcut sărac pentru noi, pentru ca, prin sărăcia Lui, noi să ne îmbogățim (2. Corinteni 8:9). De aceea vino la El! Numai El te poate face bogat și fericit.

Ce cred eu despre acest articol

Am întrebări cu privire la acest articol
Contact